Skip to content

Alfred Stieglitz és a Fotó-szecesszió

2011. július 1. péntek

A német-amerikai családból származó, nagyrészt az USA-ban alkotó Alfred Stieglitz megkerülhetetlen személyiség a fotográfia történetben. Nevéhez kapcsolható az első jelentős fotósfolyóirat a Camera Works kiadása 1903 és 1917 között és ő nyitotta meg az első magán-fotógalériát az new yorki ötödik sugárút 291 száma alatt, melyet a köznyelv egyszerűen Gallery 291-nek hívott.

Stieglitz 17 évesen Németországban kezdi meg mérnöki tanulmányait, azonban élete egy csapásra megváltozik, amikor megpillant egy kamerát egy berlini üzlet kirakatában. Beiratkozik a kor szaktekintélyének számító Hermann Wilhelm Vogel fotókémikus kurzusára és tanárához hasonlóan egy sor új fotózási eljárást dolgoz ki. Stieglitz műveit a német közönség nem fogadja különösebben nagy lelkesedéssel, ezért Londonba megy, ahol maga Peter Henry Emerson tünteti ki a fiatal tehetséget. 1890-ben Bécsben folytatja tanulmányait, azonban testvére halála miatt visszatér New Yorkba. Az elkövetkező évtizedekben azért küzd, hogy a fotográfia ismert és elismert művészeti ág legyen az Egyesült Államokban.

Stieglitz eleinte a művészeti fotográfia híve, majd miközben a fotózás elméleti alapjainak kidolgozásán munkálkodik, egyre közelebb kerül a  „Straight photography” irányzatához. A huszas években a „Vouge” és a „Vanity Fair” lapoknak dolgozik, képei a reklám- és divatfotózás meghatározó darabjai. Élete alkonyán egyre inkább egyetlen témára koncentrál; szeretőjét és későbbi feleségét Georgia O’Keeffe-t örökíti meg fotókon. „Equivalents” elnevezéssel hasonló megszállottsággal fényképezett felhőket saját lelkiállapota leképezésre. Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a fotózásért „az öngyilkosságon kívül mindet megtett”.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Reklámok

From → Fotótörténet

Vélemény?

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: