Skip to content

Városi kortárs művészet – Anarchista falragaszok

2011. augusztus 6. szombat

Hogy legyen ma egy kicsit könnyedebb téma is, elindítom azt a sorozatomat, melyben a budapesti falragaszokat, graffitiket mutatom be és elemzem (bár lehet, hogy máskor egyszerűen felrakom a képet, mert nem mindig lesz ilyen bő termés!).  Először nézzünk egy pár anarchista falragaszt. Most nem akarok politikatörténeti kiselőadást tartani, de ne keverjük össze az anarchista mozgalmat az anarchia kifejezéssel – utóbbi a mai köznyelvben valóban zűrzavart jelent, az anarchista mozgalom azonban az állam megszüntetésével szeretne hozzájárulni az emberek boldogulásához (archon: görög uralkodó, uralom, an: fosztóképző). Hogy pontosan hogyan képzelik el, hogy állam nélkül működjünk, az szerintem számukra sem teljesen tisztázott.

Az általam lefényképezett anarchista falragaszok a József Attila utcában, az úttesttel párhuzamosan futó árkádsoron találhatók. Az árkádsoron mai napig ott díszeleg az egykori Postabank felirat.

A helyszín: József Attila utca, árkádsor

A bedőlt mackós bank

A falragaszok rögtön két ponton is “kommunikálnak” a helyszínnel, mindeközben azonban teljes mértékben beilleszthetők az anarchizmus  ideológiájába.

József Attila utca, József Attila idézet 1

József Attila utca, József Attila idézet 2

Szőranya, az Anti-postabank-maci

Talán nem igényel külön magyarázatot, hogyan kapcsolódik a helyszínhez és az anarchizmushoz  a két József Attila idézet (érdemes elolvasni a Levegőt újra, nem is emlékeztem, mennyire aktuális a 4. versszak!).  A szőranya már kicsit összetettebb dolog: szerintem ez a lény egy Anti-postabank-maci! A Postabank maci csak úgy ült egymagában, passzívan eldőlt, úgymaradt. Ezzel szemben szőranya aktívan szerepet vállal, megragadja a parlamentet és porrá zúzza a hatalmat. Ebben az anarchista végrehajtó-godzillában csupán egy zavaró tényező van: annyira aranyos, hogy nem teljesen hiszem el neki, hogy képes végrehajtani ezt az akciót. De az anarchistáknak akad egy másik godzillája is:

Anarcho-woman rendet csinál!

Ez talán a legfurcsább kép: a dögös anarcho-woman autókat semmisít meg. Ez sem áll távol az anarchista, baloldali hagyománytól: a 68-asok nagy ideológusa Herbert Marcuse a saját tulajdonú autót látta a kapitalizmus egyik tipikus önzési megnyilvánulásának. Persze azt se gondoljuk, hogy az anarchizmus kizárólag “csajos” mozgalom. Jut itt hely másoknak is:

Anarchisták Nyugdíjas Tagozata

A végén pedig ünnepelhetünk egy jót:

Szabad a tánc!

Végezetül van egy nagyon érdekes falragasz. Az egyik József Attila verses alkotást ugyanis “felülcímkézték”. Mindez jelzi, múló műfaj a graffitik és falragaszok világa. Esetünkben a béke és szeretet győzedelmeskedett, és teljesen újraértelmeződött az alkotás.

Nirvanizált ragasz

Reklámok

From → Egyéb

Vélemény?

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: