Skip to content

Megszólalt a Pummerin!

2015. április 12. vasárnap

“It is the herald of the Church, the voice from without as the priest is the voice from within. So you see it isn’t a mere piece of bronze, a reversed mortar to be swung at a rope’s end. Add that bells, like fine wines, ripen with age, that their tone becomes more ample and mellow, that they lose their sharp bouquet, their raw flavour. That will explain—imperfectly—how one can become attached to them.” Joris-Karl Huysmans: Lá-Bas (magyarul: Lenn, a mélyben).

Ma Bécsben megszólalt a Stephansdom egyik különleges harangja, a Pummerin (németül tanulóknak: névelője die, hiszen die Glocke azaz a harang). A Pummerin csak szilveszterkor, fontos keresztény ünnepekkor és fontos személyiségek halálkor szólal meg. Ezen kívül még egy alkalommal megkongatják a harangot: április 12-én, mellyel a Stephansdom 1945-ös kigyulladására és a Pummerin pusztulására emlékeznek. Hetven évvel ezelőtt ugyanis Bécs ostroma során lángra kapott Bécs jelképe, a Steffl; a tűz hamar elérte a faszerkezeteket, így a Pummerin, Európa harmadik legnagyobb harangja a mélybe zuhant és széttört.

A harangot Sankt-Florianban (Felső-Ausztria) öntötték újra és vitték az akkor még szovjet zónához tartozó Stephansdomhoz. 1952 áprilisában szólalt meg újra és vált ezzel az osztrák újjáépítés szimbólumává.

Mivel hamarosan Bécsbe költözöm, reményeim szerint elkezdek ezen a blogon Bécsről írni.

Reklámok

From → Bécs - Wien

One Comment

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: