Skip to content

Bécsi napló 2. – Egy ház a Nussdorfernél

2015. június 2. kedd

Nem tévedés: a ház, melynek legfelső emeletén lakunk a Nussdorfer Straße elnevezésű metró-megállónál van és nem az azonos nevű utcában. Az elnevezés egyik oka részemről, hogy nem akarom a nagy nyilvánossággal közölni, pontosan hol is lakom Bécsben. Másrészt nagyon találónak vélem ezt a címet, miután a lépcsőházban, a hátsó udvarhoz vezető kapu fölött megláttam ezt a táblát.

Conscriptions ??

Már beköltözésünk napján feltűnt a felirat, azonban mivel viszonylag magasan van, és kissé lekenték fehér falfestékkel, nem tudtam pontosan kiolvasni, mi áll rajta. Elsőként az gondoltam, hogy a mai Gürtel vonalánál beljebb futott eredetileg egy utca és ezért a Conscriptions-Straßenak néztem utána az interneten. Ilyen nevű utca azonban Bécsben sohasem volt. Kis keresgélés után kiderült, hogy a felirat végen az Nr. rövidítés azaz a Nummer szó áll. Tehát a helyes olvasat: Conscriptions-Nummer (mai helyesírással Konskriptionsnummer).

Közigazgatás mindenekfelett

A konskripciós (a conscriebere latin szó jelentése: összeírni) házszámozást Mária Terézia uralkodása idején vezették be a Monarchiában. A házak aszerint kaptak számot, hogy mikor építették őket, így az egy utcában egymás mellett álló két ház száma nem feltétlenül követte egymást. Így nézett ki például a 19. században első kerületi Herrengasse számozása:

Közigazgatási ihletésű utcaszámozás

Mint látjuk a korbeli utazónak azzal kellett szembesülni, hogy az utca egyik oldalán a 34-es számot hirtelen az 59-es követi, míg a másik oldalon eleve a 200 feletti számozású épületek álltak. A konskripciós számozásra való átállás nem aratott osztatlan sikert a lakosság körében és az sem segített, hogy Mária Terézia úgy próbált elől járni a jó példával, hogy saját lakhelyét, a Burgot, 1-el látta el.

A konskripciós számozást a 18. és 19. században többször újragondolták, aminek eredménye az lett, hogy egyetlen ház alig száz év alatt öt különböző szám alatt futott. Erre vezethető vissza, hogy az ausztriai németben az „eine Hausnummer angeben” (megadni egy házszámot) kifejezés azt jelenti, hogy valamit durván megsaccolunk, megtippelünk.

A mai értelemben vett házszámozást 1862-ben vezették be Bécsben. Mivel azonban a konskripciós számot szokás volt a ház belső udvarában is elhelyezni, sok épületben még ma is megtalálható a tábla – így itt nálunk, a Nussdorfernél is.

Egy polgári ház

Az épület, melyben lakunk igazi polgári ház, mint ahogy az egész kilencedik kerület, az Alsergrund egyik legjellemzőbb vonása a Gutbürgerlichkeit (azaz jópolgáriság). A házban nincs lift, és az egész épület egyetlen személy tulajdonában áll. A zárt lépcsőház egyes fordulóiban le- felhajtható, félkör alakú, díszes, öntöttvas tartók állnak ki a falból. Úgy tudom, ezek azt a célt szolgálták, hogy a csomagot cipelők szusszanhassanak egyet a lépcsőfordulóban, de ne kelljen a földre tenniük a csomagot. A házban majdnem mindenütt megvannak még a homokfúvott üvegablakok, melyeken furcsa nőalakok láthatók (figyeljük meg a lepékével játszó, kévét tartó hölgyet; mintha állati lábai lennének). Egész csinosak ezen kívül a lépcsőkorlátot tartó, szintén öntöttvas elemek.

Szóval ebben a polgári házban, polgári környezetben – egyáltalán nem polgári lakótársakkal – tengetjük napjainkat. A következő részben Bécs lakosairól és a frissen szerzett bécsi benyomásokról írok.

H

Reklámok

From → Bécs - Wien

2 hozzászólás
  1. Az “ez csak egy házszám” kifejezés magyarul is használatos (legalábbis az idősebb – pesti? – generációk körében a megközelítő információ jelzésére.

  2. Köszi az értékes hozzászólást, én nem ismertem ezt így.

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: