Skip to content

Galícia – egy mítosz nyomában

2015. augusztus 6. csütörtök

Augusztus 30-ig látható a Wien Museum-ban a Karlsplatzon a “Mythos Galizien” című kiállítás, mely a krakkói International Cultural Centerrel közösen rendezett meg a bécsi városi múzeum. A kiállítás a Habsburg Birodalom keleti végvidékén lévő tartomány történetét mutatja be az ott egykor élt vagy ma is élő népek és népcsoportok és a terültet igazgató Ausztria perspektívájából. A terület és lakóink története kísértetiesen hasonlít a Balkán és Jugoszlávia sorsához: egy sokszínű, sok vallásnak és nemzetiségnek otthont adó kelet-európai régió, mely a 20. század viszontagságai nyomán végérvényesen átalakult, elpusztult.

A lengyelek számára Nyugat-Galícia volt az terület, ahol szemben az oroszok által megszállt résszel, kifejezésre juttathatták nemzeti identitásukat, szabadon használhatták anyanyelvük. Az ukrán nemzeti identitás gyökerei is Kelet-Galíciába nyúlnak vissza, mely ma Nyugat-Ukrajna terültén fekszik. A zsidóság számára, mely galíciai lakosságnak egy tizedét adta, a terület “Anyánk Izráel” és egyben az a hely, ahol a zsidóság elpusztításnak szimbóluma, Auschwitz fekszik.

E nemzetek, népek és vallási csoportok felett pedig ott lebegett Ferenc József, akiknek emlékezetében a császár alakja védelmező atyává nemesült.

A Ferenc József császárba vetett hit egyesítő ereje...

A Ferenc József császárba vetett hit egyetlen általános egyházzá egyesíti e távoli területeken a római katolikusakat a görög katolikusokkal, az örményeket a zsidókkal

A kiállítás számos izgalmas aspektusát világítja meg ennek a sokszínű, rendkívül ellentmondásosan megítélt területnek. Különösen Bécsből nézve számított Galícia rendkívül elmaradottnak, ahol Ausztria egyfajta civilizációs küldetést hajtott végre. Azonban nem csak Bécs formálta át Galíciát, hanem Galícia is Bécset: a pogromok után a birodalom fővárosába áramló zsidók, a Bécsben megtelepedő lengyel nemesek nyomai mai napig megtalálhatók a fővárosban.

Rendkívül izgalmas része a tárlatnak a galíciai “olaj-boomot” bemutató rész, amikor Galícia az Osztrák-Magyar Monarchia Texasává avanzsált. Az egyik legfurcsább fotón az olajmezőkön suftoló ortodox zsidókat láthatunk.

Még egy tipp a bécsi múzeumok kedvelőinek: minden hónap első vasárnapján a városi múzeum helyszínei ingyenesen látogathatók.

Reklámok

From → Bécs - Wien

3 hozzászólás
  1. Épp egy éve jártam Galícia lengyelországi részén, erről szóló posztom: http://ras2.blog.hu/2014/08/21/galicia_a_hiany
    Emellett a most “olvasás alatt álló” Musil-regény, meg a nemrég olvasott Joseph Roth kapcsán történészi tanulmányokat (Jászi Oszkár, Diószegi István) is elővettem a Monarchiáról. Ezekből is az a legszembeötlőbb, amiről te is írsz: az ellentmondásosság, a népek keveredése, a többszörös és egymást keresztező alá- és fölérendelődés Bécs, a lengyelek, az ukránok, a zsidók között, valamint az elmaradottság és a szabadság valami furcsa keveréke. Amúgy pedig ha alábbhagy a hőhullám, megyünk Bécsbe, nem utolsósorban a Galícia kiállítást megnézni.

  2. Ja! Mi az a suftolás?

  3. @Rás: suftolás: kemény fizikai munkát végezni. Biztos, hogy nagyon izgalmas lesz úgy megnézni a kiállítás, hogy jártál is ezen a területen.

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: