Skip to content

Hommage á David Bowie 5 – A fekete csillag

2017. január 10. kedd

A korábbi bejegyzésekben kicsit összekevertem a dátumokat, hiszen ma van Bowie halálnak egy éves évfordulója (persze a hibák szépen ki vannak javítva a korábbi írásokban). Azonban ez pont passzol a bejegyzéssorozathoz: a maiban és a holnapiban ugyanis Bowie zseniális utolsó albumáról, ill. legfőképp annak címadó daláról lesz szó. A teljes műélvezethez természetesen meg kell nézni a videóklipet:

2016  januárjában lenyűgözött Bowie új albuma, és legfőképpen a címadó dal, a Blackstar (melynek hivatalos írásmódja ez: ★). Január harmadikán posztoltam a videót a Facebookon, “still a genius…” megjegyzéssel. Hihetetlenül gazdag a kultúr- és zenetörténeti utalások szövevénye, amely körbeveszi a számot és a hozzá készült tíz perces filmet.

Ugyanezzel a címmel Elvis Presley is írt egy dalt:

Bowie és Presley ugyanazon a napon születtek, január 8-án. A Presley által jegyzett dal szerint “ha egy férfi meglátja fekete csillagát, tudja, hogy eljött az ideje”. Bowie a Blackstar készítése idején már tisztában volt azzal, hogy májrákban szenved.

A szöveg, a zene és a videóklip világa sejtelmes, megzavaró és nehezen értelmezhető. Teszek egy-két kísérletet. Amikor először meghallgattam a számot, azt próbáltam kideríteni, hogy pontosan mi is vagy hol van Ormen villája azaz a Villa of Ormen.

Ormen néven létezik egy Ormen Lange nevű norvég gázmező. A gázmezőt a vikingek jellegzetes hosszú hajójáról nevezték el. Ónorvégül az Ormen Lange annyit tesz, mint hosszú kígyó, mely a hajóhoz kapcsolódó, a nordikus néplélek hihetetlen kegyetlenségét tükröző történetre utal (gyenge idegzetűek a következő bekezdést ugorják át).

Erős Raud a késő tizedik században élt viking földesúr volt. Norvégia királya Olaf Tryggvason át akarta téríteni a keresztény hitre, amit Raud elutasított és gyalázni kezdte a kereszténységet. Erre a király kegyetlen módon meggyilkoltatta: megpróbált lenyomni a torkán egy kígyót, majd miután az nem sikerült, ivókürtöt tetetett a szájába és azon keresztül egy tüzes vassal kényszerített le a kígyót Raud torkán. A kígyó átette magát a testén, melybe Raud belehalt. Szép történet, nem?

Szóval Erős Raud igazából pogány mártír. Ahogy a fekete csillag is, szemben a betlehemi, Krisztus eljövetelét hirdető üstökössel, egy fordított jelkép.

Van egy másik izgalmas internetes referencia. Létezik ugyanis egy Villa of Ormen nevű tumblr-oldal. Itt láthatók azok a képek, melyek 2015 novemberében és decemberében kerültek fel az oldalra.

Az oldal tulajdonosa utal arra egy rövid írásban, hogy nem David Bowie áll az oldal mögött és minden egyezőség véletlen.

tumblrA dolog persze meglehetősen furcsa: mindössze az album megjelenése után öt nappal kezdett el posztolni a tumblr-blog tulajdonosa.

A dalszöveg szerint “Ormen villájában / Ormen villájában / áll egy magányos gyertya / mindennek a közepén / mindennek a közepén/ szemeid”.

A gyertya több vallásban is megtalálható szimbólum, mely egyaránt kapcsolódik az élethez és a halálhoz. Az égő gyertyaláng az életet, fényt, erőt szimbolizálja, halottak napján az eltávozott lelkeket. Ez az égő gyertya megjelenik a videóklipben is, beágyazva egy egyszerre okkult és sci-fi hangulatú környezetbe.

Itt újból számos izgalmas kérdés vetődik fel: ki rejtőzik az űrruha mögött, miért van toldozva-foldozva az űrruha? Ki a szkafanderből a koponyát kiemelő hölgy és miért van hátul farka? Milyen rituálét végeznek az elhagyatott városban? Ki a három furcsán rángatózó alak és miért van bekötve Bowie szeme?  És ki a három keresztre feszített?

Reklámok

From → Hommage à Bowie

Vélemény?

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: