Tovább a tartalomra

Hommage á David Bowie – A fekete csillag (befejezés)

2017. február 12. vasárnap

Miután megjelent a Blackstar a Youtubeon tavaly januárban, egymás után születtek a cikkek az interneten – köztük számos blogbejegyzés a rajongóktól – a klipről és annak értelmezéséről. Bowie szerintem tudatosan nyitva hagyta az értelmezési lehetőségeket, nem hiszem, hogy létezik egyedül érvényes és autentikus megfejtése a számnak. Az én írásom sem teljesen átfogó, biztos vannak olyan elemek, amik nekem sem tűntek fel vagy nem olvastam róluk.

Sokan tették fel a kérdést, hogy vajon ki lehet az űrhajós a kisfilm első képkockáin? Bowie zenei karrierje éppen egy űrhajóssal kezdődött, Major Tom alakjáról énekelt a Space Oddityben és az Ashes to ashesben. De eszünkbe juthat egy másik Bowie szám ill. film is: The man who fall on earth.

BADT6D THE MAN WHO FELL TO EARTH 1976 British Lion film with David Bowie

David Bowie, The man who fell on earth

Akármelyik értelmezést fogadjuk is el, a folytatás meglehetősen bizarr: egy nő jelenik meg, akinek ruhája alól farok tűnik elő. A nő felnyitja az űrruha sisakját és kivesz egy ékkövekkel kirakott koponyát.

blackstar_skull

A koponyát egy ereklyetartóhoz hasonló üvegfalú dobozban egy kihalt, leginkább a Közel-Keletet ill. Észak-Afrikát idéző városon keresztül viszi magával, a város központjában egy háromtornyú építmény látható.

Ezzel párhuzamoson a bekötött szemű Bowiet látjuk, valamit két férfi és egy nő rángatózva táncol egy padláson. Mindeközben nők egy csoportja a bolygón rituális táncba kezd, és egy fej nélküli csontváz egy fekete bolygó irányába repül. Bowie a következő képkockákon már lát, kezében egy csillaggal díszített könyv. A két férfi és a nő átszellemülten követi az irányt, melybe Bowie tekint.

Itt azért álljunk meg egy kicsit, mert máris utalások szövevényében találjuk magunkat.

Többféle értelmezésre ad lehetőséget, hogy az első képkockákon látható bolygó hol van. Lehet akár egy földön kívüli bolygó, ahová eljutott egy ember és a “farkas” nő és társai koponyáját kultikus tárgyként kezelik.  Lehet a föld a múltban: számos elmélet létezik arra (pl. Zecharia Sitchintől), hogy az emberi civilizáció földönkívüli eredetű, az ókori nagy keleti kultúrák (sumérok, egyiptomiak) tudásukat égi lényektől kapták. Utóbbi értelmezést alapul véve azt a jelenetet látjuk, ahogy a földi nők viszonyulnak az égből érkezett jövevényhez (mellesleg a Bibliában is van erre utalás, tessék elolvasni a Teremtés könyvében 6:2). A másik értelmezés szerint éppen, hogy egy földi ember jutott el egy idegen bolygóra, és így válik rítus tárgyává.

A koponya mint kultikus tárgy a legkorábbi vallási rítusok megjelenéshez kapcsolható. Sajnos nem kapott nagy nyilvánosságot, de a mai Törökországban található Göbekli Tepe nevű helyiség közelében 12 000 éves kőtemplomra találtak. A világ első kőtemplomában, az emberiség legősibb vallási rítusaiban fontos szerep jutott a koponyáknak. Számos példát találunk az ékövekkel díszített koponyákra is.

A szkafanderen látható szmájli utalás fia, Duncan Jones remek filmjére, a Holdra, melyben a Gerty nevű robot képernyőjén látható ez a szimbólum.

klipp_szmajli

A The Guaradin újságírója, Andrew Pulver emlékeztetett arra, hogy az a jelent, amikor Bowie kezében egy fekete csillaggal díszített könyvvel, átszellemülten a távolba a néz, utalás a szovjet és maoista propagandára.

blackstar_still

1077

Térjünk még vissza kicsit a három rángatózva táncoló alakhoz. A klip rendezője, a svéd Johan Renck elmondta, hogy Bowie a háttérben rángatódzó alakok ötletét a Popey című rajzfilmből vette. A harmincas években készült híres rajzfilmben a hátsó alakok – mivel az alkotók nem akartak a téma kidolgozásával foglalkozni – mindig ugyanazt a mozdulatsort hajtották végre. Ez a rángatódzó tánc a videóklipben egyben utalás minden szertartás lényegére és sorsára: a végtelenségig ismételt mozdulatsorok, cselekvések, melyek végül kiüresednek.

Egy hosszú, keresztény fundamentalista videó foglakozik a szám és a klip sátánista értelmezésével (nem volt türelmem végignézni, de ha valaki képes erre és talál benne valami használhatót, bátran kommenteljen). Persze nem kérdés, hogy a Blackstar pogány ihletésű, a kultusz és rituálé témáját járja körbe. A klip második felében van utalás a kereszténységre: három keresztre kötött alak, akinek szemét két gomb helyettesíti egy szalagon – ahogy Bowiet is láttuk a klip elején -vár sorsa beteljesedésre. Míg a nők egy fekete papnő kíséretében folytatják a szertartást, a három megfeszített alak felé egy szörny közeledik. A szertartás csúcspontján az első képkockákon látható nő hátára kerül a koponya, a szörny eléri a három kereszten lógót és feltehetően lecsap rájuk, a szintén a klip elején látható három torony mögött kihunyni látszik a fény. Beteljesedett. Persze nem tudjuk, pontosan mi.

Végezetül két szabad képzettársítással zárnám a bejegyzést és egyben a Bowieról való megemlékezést is.

A Blackstarról nekem egy régi Depeche Mode klip jutott eszembe, bár annak képi világát egyértelműen Hieronymus Bosch ihlette. Ugyanakkor itt is látható a háttérben egy hegy, mögötte pulzáló fénnyel:

A másik a Villa of Ormen. Bowie halála után életemben először jutottam el Romániába, Erdélybe. Éjszaka utaztunk, félálomban csak nagyjából tudtam kivenni, hol járunk és a vad előzések a Kárpátok hágóin félelmetesek voltak. Az itt-ott kirajzolódó ortodox templomok, a számomra nagyon idegen nyelv különleges hangulatot eredményeztek nálam. Kolozsváron egyik este elmentünk egy egykori villában található helyre. Az egyik terem egészen furcsa kialakítású volt, a falak fluoreszkáltak, a plafonól mintha medúzák lógtak volna le,  az asztalokon gyertyák égtek. Egy pillanatra az ötlött az eszembe, hogy megtaláltam. Ez itt Ormen villája.

mde

Reklámok

From → Hommage à Bowie

One Comment
  1. Lenyűgöző az a tudományos alaposság, amivel ezt feldolgoztad.

Mit szólsz hozzá?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: