Tovább a tartalomra

Ozora 6 – A lépcsőtől a Pumpui-ig

2020. augusztus 22. szombat

Adós vagyok az Ozora fesztivál épületeinek leírásával, ezúttal azonban csak egy rövid felsorolás formájában mutatom be a Nagyszínpadtól délnyugtra fekvő dombon lévő építményeket. A Nagyszínpadtól erre a területre egy falépcsőn lehet feljutni, melyet egy szép, színes páva díszít.

Az első épület a lépcső után a pagodára emlékeztető Mirador, mely pszichedelikus ihletésű művészeti alkotásnak kínál kiállítási teret. Legfelső szintje egyben kilátóként is szolgál. A Miradorban a művészektől közvetlenül meg lehet venni az alkotásokat, emellett sok művész itt készíti el festményeit, rajzait.

A Miradortól nem messze található az Artibarn, magyarul a Művészpajta. Az egykori pajtában a legkülönbözőbb kézműves tevékenységeket lehet kipróbálni (nemezelés, agyagozás, kerámia, kosárfonás, diafestés, kovácsolás, üvegfújás, kosárfonás stb.) Este a pajta közepén egy DJ zenél miközben a falra írásvetítővel a vetítőlapon lévő színes, bárki által “átrajzolható” folyadékmintákat projektálnak a falra.

Az Artibarnnal átellenben található a Tea Shack, azaz a teaház, ahol önkéntesen felajánlásért különböző teákat lehet kipróbálni. A gyógynövények, melyből a teák készülnek, a közelben lévő Hétfejű tündér kertjéből (a név Lázár Ervin mesegyűjteményére utal) származnak.

Innen nem messze található a Piramis, mely engem inkább emlékeztet egy távoli-keleti közösségi, „törzsi” épületre, mint egy piramisra. A Piramisba különböző tánc és „mozgásfoglalkozásokon” lehet részt venni, a jógától a piláteszen át a jávai hastáncig.

A Piramistól délre található a Bölcsesség Köre (Wheel of Wisdom), ahol dr. Sally Torkos pszichológus és prof. Béla Torkos fizikus tartanak az emberi tudat történetét, fejlesztési lehetőségeit bemutató foglakozásokat.

Innen egy sárkányfejet formáló bejáraton keresztül, egy fahídon át juthatunk át a Dragon Nestbe. A Sárkánfészek színpadán főleg világzene és mindenféle nehezen besorolható előadóművészi kezdeményezés hallható. Az épület nagyon egyedi kialakítású, a színpadtól balra egy fészekhez hasonlítható, nádtetős közösségi tér kapott helyet. A színpad nyújtott, hosszúkás kupolája anyaméhként fogadja be a fellépőket.

A színpadtól jobbra egy többszintes épület emelkedik, ahol a koncertek közötti szünetben remekül lehet pihenni a mindenhova kirakott babzsákokon.

Itt található a Csámbok ház is, melynek nevét eleinte csak angolul láttam leírva (Chambok) és azt gondoltam, hogy indiai kifejezés. Valójában Csámbok az épület utolsó lakója volt. A Csámbok házban a legkülönbözőbb tematikájú előadások hallhatók, korábban Feldmár András is megszólalt itt.

A Dragon Nesttől egy kőhajításnyira található a Pumpui, mely nem állandó épület, hanem egy évente újra felállított sátor. A Pumpui már a Solipse fesztivál idején is létezett, akkor még cirkuszi sátor volt. A Pumpui thai nyelven annyit tesz: kövér férfi. Nem tudom honnan ered az elnevezés, azonban a sátor megnevezése a kiejtési szempontjából nem egységes. Egyesek a szó végén külön ejtik az u-t és az i-t, míg mások diftongusként mondják ki.

Bevallom, ez a felsorolás kissé szárazra sikerült, de ígérem, érdekesebb témával folytatom.

From → Ozora

Vélemény?

Mit szólsz hozzá?